Ako vo Worde zrkadlovo otočiť obrázok?

Zrkadlové otočenie fotky či obrázku občas príde vhod. Nejde o úkon, ktorý by sme potrebovali vykonávať pravidelne, preto v momente kedy to potrebujeme spraviť môžu nastať komplikácie. Nemusíme totiž presne vedieť ako postupovať.

Ak však obrázok potrebujeme preklopiť v textovom dokumente, tak na tento účel veľmi dobre poslúži Word. Ten už v úplnom základe obsahuje jednoduchú možnosť ako obrázok zrkadlovo otočiť.

Obrázok stačí vo Worde označiť kliknutím a v ponuke “Format Picture/Formát obrázka” nájsť sekciu “3-D ROTATION/Otočenie v priestore”.

Tam následne do políčka “X Rotation/X” vložíme hodnotu 180 a potvrdíme klávesom Enter. Zvolený obrázok po tomto úkone bude zrkadlovo otočený.

Alternatívnou je označenie obrázka a následne potiahnutie stredového bodu z pravej strany úplne doľava. Tým dôjde k preklopeniu obrázka po ose x. Táto metóda ale nie je až taká praktická či elegantná ako presné zadanie požadovanej hodnoty.

Pri snahe o prevrátenie obrázka totiž môže veľmi ľahko dôjsť k zmene jeho veľkosti a následná úpravu bude vyžadovať dodatočný čas. Preto je ručné zadanie otočenia o rovných 180 stupňov praktickejšou voľbou.

Otáčanie týmto spôsobom sa dá použiť na obrázky vložené cez funkciu “Insert -> Pictures/ Vloženie -> Obrázok”. Dodám, že nemusíme zadávať len 180 stupňov, obrázok môžeme po ose X či Y otočiť aj pod iným uhlom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by zaujať