Zrušiť poslanie e-mailu v Gmaile: Ako získať viac času

Možno, že ste si už všimli ako vám Gmail po odoslaní e-mailu ponúka možnosť pre zrušenie tejto akcie. Po kliknutí na tlačidlo „Odoslať“ sa e-mail zdanlivo pošle, no súčasne sa v ľavom dolnom rohu Gmailu zobrazí informácia „Správa bola odoslaná“ s tlačidlom „Späť“.

Ak kliknete na tlačidlo „Späť“, tak sa odoslanie e-mailu zruší a celý sa presunie medzi koncepty. Reálne teda nedôjde k jeho odoslaniu.

Funguje to kvôli tomu, že Gmail v skutočnosti e-mail neodosiela v momente, kedy kliknete na tlačidlo „Odoslať“. Zabudovaná je tu určitá odozva, vďaka ktorej máme možnosť svoje rozhodnutie zmeniť aj na poslednú chvíľu.

Asi nemusím vysvetľovať, že takáto vec je extrémne praktická. Niekedy stačí drobný preklik a e-mailová komunikácia sa zmení na peklo. Zrušením odoslania e-mailu sa tomu dá zabrániť, no len za predpokladu, že stihneme zareagovať dostatočne rýchlo.

Čas, kedy to môžeme spraviť, je veľmi limitovaný. Gmail pri štandardnom nastavení umožňuje zrušenie odoslania len do 5 sekúnd od kliknutia na tlačidlo „Odoslať“. To je najväčšia slabina celej tejto funkcie.

Netreba však zúfať. Drobným zásahom v nastaveniach svojho konta viete získať omnoho viac času. Doba pre zrušenie odoslania e-mailu sa dá predĺžiť až na 30 sekúnd, a to už je podstatne lepšie. Človek za pol minúty dokáže aj vychladnúť a zabrániť poslaniu poriadne pikantných textov, čo by neskôr mohol lutovať.

Ako získať viac času pre zrušenie poslania e-mailu v Gmaile

Nastavenie pre funkciu oneskoreného odoslania e-mailu sa nachádza priamo v nastaveniach. V praxi ide o zmenu jednej hodnoty, akurát človek musí vedieť, že niečo také vôbec existuje.

  • V pravom hornom rohu rozhrania Gmail kliknite na ikonu ozubeného kolieska.
  • Vyberte možnosť „Zobraziť všetky nastavenia“.
  • Hľadaná možnosť sa nachádza v sekcii „Všeobecné“.
  • Nájdete ju tu pod názvom „Zrušenie odoslania:“.
  • Stačí kliknúť na prepínač a namiesto pôvodných 5 sekúnd zvoliť novú hodnotu 10, 20 alebo 30 sekúnd.
  • Úpravu potvrďte úplne na samom konci sekcie, kliknutím na tlačidlo „Uložiť zmeny“.
  • Hotovo.