Ako vo Windows 10 aplikáciu spustiť ako správca?

Pri práci v operačnom systéme Windows 10 občas môžete naraziť na situáciu, kedy niektorú aplikáciu potrebujete “Spustiť ako správca”.

Väčšinou ide o systémové nástroje, ktoré pre svoju plnohodnotnú prácu potrebuje zvýšené práva. Typickým príkladom je Príkazový riadok či PowerShell, no môže ísť aj o bezpečnostné riešenia, či prakticky akúkoľvek aplikáciu.

Spustenie aplikácie ako správca sa vykonáva veľmi jednoducho. Stačí na ňu alebo jej zástupcu kliknúť pravým tlačidlom myši a z kontextovej ponuky zvoliť možnosť “Spustiť ako správca”. Následne takéto spustenie potvrdíte stlačením na tlačidlo “Áno”.

Funguje to v ponuke Štart, na pracovnej ploche, v Prieskumníkovi a vo všeobecnosti prakticky v celom rozhraní operačného systému.

Spustiť ako správca v rýchlejšom podaní

Okrem toho ale existuje ešte aj rýchlejší spôsob. Ten sa hodí v prípade, že aplikácie ako správca spúšťate z ponuky Štart častejšie a nechce sa vám neustále preklikávať cez spomínanú kontextovú ponuku.

V tomto prípade pomôže, ako inak, klávesová skratka. Konkrétne ide o kombináciu klávesov Ctrl a Shift, ktoré držíte pritom ako klikáte na zástupcu aplikácie v ponuke Štart. Nejde síce o nejaký veľký zázrak, no niekedy poteší každé uľahčenie práce.

Skratka Ctrl + Shift by mala fungovať aj pri spúšťaní aplikácií z nástroja “Spustenie” (Win + R). Vtedy sa používa tak, že do políčka “Otvoriť” napíšete požadovaný príkaz, následne stlačíte a držíte Ctrl + Shift a pritom kliknete na tlačidlo “OK”.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by zaujať

Ako spustiť BIOS z Windows 10?

Ak štandardná klávesová metóda zlyháva, vyskúšajte sa do BIOSu dostať priamo z nastavení, ktoré ponúka Windows 10.
Ako zmeniť PNG na JPG

Ako zmeniť PNG na JPG za pár sekúnd

Na prvý pohľad by človek možno chcel siahnuť po nejakej aplikácii na úpravu obrázkov ako je napríklad Photoshop, no vôbec to nie je nutné.