Ako vo Windows 10 zistiť a zmeniť rozlíšenie obrazovky?

Zmena a kontrola aktuálne nastaveného rozlíšenia obrazovky je vo Windows 10 jednoduchým úkonom. Spraviť sa to dá priamo cez systémové nastavenia a k potrebnej sekcii sa viete dostať viacerými spôsobmi.

Náročné to nie je ani v prípade, že používate viacero monitorov. V takom prípade sa medzi nimi stačí v systémových nastaveniach prekliknúť. Informácie o nastavenom rozlíšení sa zobrazia vždy pre označenú obrazovku a rovnako tak je pre ňu možné rozlíšenie zmeniť.

Jediný praktický rozdiel je v tom, že ak používate len jednu obrazovku, tak sa požadované informácie zobrazia okamžite. Pri viacerých obrazovkách je potrebné vykonať jeden dodatočný krok – označenie niektorej obrazovky.

Kontextová ponuka

Asi najrýchlejšou možnosťou ako sa dostať k sekcii s nataveniami obrazovky je vyvolanie kontextovej ponuky z Pracovnej plochy.

Na voľnom mieste Pracovnej plochy stačí kliknúť pravým tlačidlom myši a z ponuky, ktorá sa zobrazí, vybrať možnosť Nastavenie obrazovky. Zobrazia sa systémové nastavenia priamo v sekcii “Obrazovka”.

Práve tam sa nachádza možnosť “Rozlíšenie obrazovky,” ale aj “Zmeniť veľkosť textu, aplikácií a ďalších položiek.. Už letmý pohľad prezradí aktuálne nastavené rozlíšenie obrazovky a podľa potreby ho môžete aj zmeniť.

Úprava mierky, teda možnosť “Zmeniť veľkosť textu, aplikácií a ďalších položiek” umožňuje zmenšiť alebo zväčšiť veľkosť celého systémové rozhrania bez zmeny rozlíšenia.

Windows 10 sa snaží identifikovať najlepšie možné rozlíšenie aj mierku pre vašu obrazovku. Pri týchto možnostiach v zátvorke zobrazuje informáciu “(odporúča sa)”. Rád by som zdôraznil, že táto možnosť nemusí nevyhnutne predstavovať to najlepšie pre vaše potreby.

Systém môže napríklad odporúčať vyššie rozlíšenie v kombinácii so zvýšenou hodnotou mierky. Napríklad 3200 x 1800 pixelov a mierku 150%. Pritom by stačilo zvoliť 1920 x 1080 pixelov a 100% mierku. Najlepšie bude, keď si to vyskúšate a rozhodnete sa, ktorá kombinácia je ideálna.

Vyvolanie systémových nastavení

Druhou možnosťou ako sa dostať k spomínanej sekcii “Obrazovka” je ručné vyvolanie systémových nastavení. Napríklad pomocou klávesovej skratky Win + I alebo cez ikonu v Centre akcií či cez ponuku Štart.

  • Použijeme klávesovú skratku Win + I.
  • Zobrazí sa hlavná ponuka “Nastavenia Windowsu”.
  • Klikneme na ikonu “Systém”.
  • Dostaneme sa do sekcie “Obrazovka”.
  • Nájdeme tu možnosť pre úpravu mierky a rozlíšenia obrazovky.

Ako som spomínal vyššie, ak používate viacero monitorov, v sekcii “Obrazovka” sa zobrazí ich prehľad. Stačí kliknúť na niektorý z nich, a tým sa dostanete k úprave rozlíšenia a mierky.

Nech už sa rozhodnete pre ktorúkoľvek zo spomínaných možností, určite zistíte, že zmena rozlíšenia a úprava mierky nie je ničím náročným. Windows 10 to proste zbytočne nekomplikuje.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by zaujať

Ako Excelovú tabuľku uložiť do PDF?

Ako chcete Excel súbory uložiť do PDF, tak nie je potrebné siahnuť po špeciálnych aplikáciách alebo online službách. Hoci aj tie sú možnosťou.