Ako zrušiť účet na Facebooku? Všetko, čo potrebujete vedieť

Nech už je dôvod v pozadí vášho rozhodnutia akýkoľvek, v momente kedy sa rozhodnete opustiť jednu z najväčších sociálnych sietí, na rad prichádza zrušenie a vymazanie používateľského účtu. V praxi existujú dve možnosti ako môžete zrušiť účet na Facebooku.

Jednou z nich je dočasná deaktivácia účtu, tou druhou jeho trvalé vymazanie. Rozdiel je asi celkom jasný. Zmazanie účtu na Facebooku je trvalým krokom, čo znamená, že o svoj účet navždy prídete. Aj so všetkým obsahom ako sú príspevky, fotky, komentáre, zoznam priateľov či správy posielané cez Messenger.

Na druhej strane je dočasná deaktivácia účtu. Dočasná preto, že svoj účet po čase môžete obnoviť do plnej podoby a opätovne ho používať. V tomto prípade neprídete o žiaden obsah, ktorý je s vašim účtom nejakou formou prepojený.

Deaktivované konto jednoducho prejde do stavu nečinnosti, kedy váš profil, vrátane pridruženého obsahu, nebude možné vyhľadať. Výnimkou sú odoslané správy, ktoré príjemca bude stále vidieť a súčasne môžete používať aj Messenger.

Ktorá možnosť je lepšia?

Úplné zrušenie účtu na Facebooku je tu pre tých, ktorí sa sociálnu sieť rozhodnú navždy opustiť. Aspoň teoreticky. Vždy je tu totiž možnosť vytvoriť si úplné nové konto a Facebook znova začať používať.

Deaktivácia je zase skvelým nástrojom pre tých, ktorí si chcú od sociálnej siete dočasne oddýchnuť, no počítajú s budúcim návratom. Navyše, pri deaktivácii účtu môžete naďalej komunikovať cez Messenger.

  • Dočasné deaktivovanie – chcem si nejaký čas oddýchnuť, no určite sa vrátim
  • Odstránenie účtu – navždy končím s Facebookom a chcem vymazať všetky dáta

Nakoľko je vymazanie účtu trvalým krokom, Facebook používateľom dáva dostatok času na zmenu svojho rozhodnutia. Od momentu, kedy požiadate o vymazanie účtu na Facebooku máte 30 dní na zastavenie tohto procesu. Vtedy sa stačí do svojho konta prihlásiť a kliknúť na tlačidlo “Zrušiť odstránenie”.

Vytvorenie zálohy

Ak sa rozhodnete zrušiť účet na Facebooku a chcete to spraviť natrvalo, mali by ste si najskôr zálohovať všetky svoje dáta. Nikdy totiž neviete, či sa k niečomu náhodou po čase nebudete potrebovať vrátiť. 

Záloha dát z Facebooku je veľmi jednoduchým procesom, ktorý za vás spraví sociálna sieť. Stačí o to požiadať a následne si zálohu stiahnuť do svojho zariadenia. Treba však počítať s tým, že vytvorenie zálohy môže trvať aj niekoľko dní.

  • V pravom rohu webového rozhrania Facebooku kliknite na symbol šípky.
  • Z ponúkaných možností vyberte “Nastavenia a súkromie” a následne “Nastavenia”.
  • V zozname možností na ľavej strane zvoľte “Vaše informácie na Facebooku”.
  • Kliknite na ponuku “Stiahnutie svojich informácií”.
  • Následne si vyklikajte, ktoré dáta chcete zálohovať.
  • Potom kliknite na tlačidlo “Vytvoriť súbor”.
  • Zobrazí sa informácia “Kópia vašich informácií sa práve vytvára.”.
  • Teraz už len musíte počkať, kým celý proces prebehne. Facebook vás o tom bude informovať prostredníctvom upozornenia.
  • Keď bude súbor so zálohou hotový, tak si stiahnite a uložte na bezpečné miesto.

K vytvoreným zálohám sa viete dostať aj cez sekciu “Stiahnutie svojich informácií”, kde je potrebné kliknúť na záložku “Dostupné kópie”.

Ako deaktivovať účet na Facebooku?

Opäť pripomínam, že deaktivácia je dočasná. Účet bude neaktívny, a teda skrytý pre ostatnými používateľmi. Pre jeho obnovenie sa stačí klasicky prihlásiť. Aj pri neaktívnom účte môžete komunikovať cez Messenger, čo môže byť veľmi lákavá možnosť.

  • V pravom rohu webového rozhrania Facebooku kliknite na symbol šípky.
  • Z ponúkaných možností vyberte “Nastavenia a súkromie” a následne “Nastavenia”.
  • V zozname možností na ľavej strane zvoľte “Vaše informácie na Facebooku”.
  • Následne kliknite na ponuku “Deaktivácia a odstránenie”.
  • Zvoľte možnosť “Deaktivácia účtu” a kliknite na tlačidlo “Pokračovať v deaktivácii účtu”.
  • Pre overenie totožnosti zadajte svoje heslo.
  • Pokračujte podľa pokynov.

Pripravte sa na niekoľkonásobné potvrdenie svojho rozhodnutia a vyplnenie “dotazníka”.

Ako navždy zrušiť účet na Facebooku?

Zrušenie účtu je trvalé. Síce máte 30 dní na zmenu tohto rozhodnutia, no po ich uplynutí dochádza k úplnému vymazaniu vášho účtu a všetkého súvisiaceho obsahu.

  • V pravom rohu webového rozhrania Facebooku kliknite na symbol šípky.
  • Z ponúkaných možností vyberte “Nastavenia a súkromie” a následne “Nastavenia”.
  • V zozname možností na ľavej strane zvoľte “Vaše informácie na Facebooku”.
  • Následne kliknite na ponuku “Deaktivácia a odstránenie”.
  • Zvoľte možnosť “Odstrániť účet” a kliknite na tlačidlo “Pokračovať v odstránení účtu”.
  • Pre overenie totožnosti zadajte svoje heslo.
  • Pokračujte podľa pokynov.

Facebook vás upozorní, že príde o všetok obsah spojený s vašim účtom a mali by ste dostať aj možnosť vytvoriť zálohu dát. Ak ste to už predtým spravili ručne, tak tento krok môžete preskočiť. Po tom, čo celý proces odstránenia potvrdíte, začne plynúť spomínané prechodné obdobie 30 dní. Počas neho môžete odstránenie účtu zrušiť.