Ako na Facebooku skryť zoznam priateľov?

Nie každý o vás musí vedieť úplne všetko, a to že používate Facebook nemusí automaticky znamenať, že si nedávate pozor na súkromie či bezpečnosť. Aj táto populárna sociálna sieť totiž ponúka viacero nastavení, prostredníctvom ktorých sa dá upraviť úroveň verejne dostupných informácií o vašom účte.

Medzi veci, nad ktorými sa oplatí zamyslieť je aj zoznam priateľov. Na prvý pohľad ide o pomerne nevinnú informáciu, avšak tak ako všetko, aj verejne viditeľný prehľad priateľov sa v niektorých situáciách môžu človeku vypomstiť. Navyše, to, s kým sa na Facebooku priatelíte je nakoniec vaša súkromná vec. Prečo by teda mala byť všetkým na očiach?

Ako skryť zoznam priateľov na Facebooku?

Ak ste sa rozhodli, že vaši facebookoví priatelia nemajú byť viditeľní, môžete to veľmi rýchlo zmeniť v nastaveniach svojho používateľského účtu. Postup je jednoduchý a funguje pre webovú verziu rovnako ako pre mobilnú aplikáciu.

Potrebnú úpravu stačí vykonať len raz. Nastavenie sa totiž ukladá na úrovni vášho účtu na Facebooku. To znamená, že to nemusíte robiť aj pre mobilnú aplikáciu, aj pre webové rozhranie. Zvoľte si to zariadenie, ktoré máte po ruke, zmeňte nastavenia a máte pokoj.

Skrytie priateľov na Facebooku má jeden háčik. Hoci ľudia nebudú vidieť celý zoznam vašich kontaktov, Facebook im stále zobrazí prehľad spoločných priateľov. Toto správanie sa bohužiaľ zmeniť nedá.

Najskôr si ukážeme ako zoznam priateľov skryť cez webovú stránku Facebook:

  • Otvorte si Facebook.com.
  • V pravom hornom rohu kliknite na “zobáčika”, respektíve šípky dole.
  • Z ponuky vyberte “Nastavenia a súkromie”.
  • Zvoľte možnosť “Nastavenia”.
  • V menu na ľavej strane potom vyberte ponuku “Súkromie”.
  • Dostanete sa do sekcie “Nastavenia súkromia a nástroje”.
  • Nájdite tu položku “Kto môže vidieť zoznam vašich priateľov?”.
  • Kliknite na ňu.
  • Z ponúkaných možností vyberte “Iba ja”.
  • Hotovo.

Kompletný zoznam vašich priateľov teraz bude viditeľný iba vám, nikomu inému. Ostatní ľudia pri prezeraní vášho profilu budú odteraz vidieť len prehľad priateľov, ktorých s nimi zdieľate. Toto nastavenie platí pre váš účet, je teda úplne jedno, na akom zariadení k Facebooku pristupujete. Zmena sa jednoducho vykoná všade.

Nastavenia okrem možnosti “Iba ja” ponúkajú aj ďalšie výbery, takže si to v prípade záujmu obzrite. Dá sa tu zvoliť napríklad aj to, že zoznam priateľov na Facebooku skryjete len pred konkrétnymi profilmi a podobne.

Ak chcete priateľov na Facebooku skryť radšej cez mobilnú aplikáciu, postup je nasledovný:

  • Spustíme aplikáciu Facebook.
  • V pravom hornom rohu klikneme na symbol troch čiar.
  • Klikneme na ozubené koliesko v pravom rohu alebo sa presunieme na spodok a zvolíme “Nastavenia a súkromie”.
  • Nájdeme položku “Ako vás môžu ľudia a stránky nájsť a kontaktovať”.
  • Klikneme na ňu.
  • Klikneme na položku “Kto môže vidieť zoznam vašich priateľov”.
  • Zvolíme “Iba ja”.
  • Hotovo.

Ako vidíte, postup je prakticky rovnaký či už úpravu viditeľnosti priateľov vykonávate cez počítač alebo mobil. Proste si zvoľte ten prístup, ktorý sa vám hodí viac. Zmena sa ukladá automaticky v obidvoch prípadoch a platí pre váš účet, nie konkrétne zariadenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Mohlo by zaujať