Ako vo Windows 10 vypnúť automatickú inštaláciu navrhovaných aplikácií?

Súčasťou operačného systému Windows 10 sú do istej miery aj reklamy, hoci nie úplne v tom tradičnom zmysle slova. Problematike som sa venoval v samostatnom článku, kde som priblížil jednotlivé typy “reklám” vo Windows 10, ako aj možnosti ako sa ich dá rýchlo zbaviť.

Spadajú sem aj takzvané odporúčané, respektíve navrhované, aplikácie typu Candy Crush Friends, Microsoft Solitaire Collection, Netflix a podobne. Ich odinštalácia je veľmi jednoduchá a funguje úplne rovnako ako v prípade bežných aplikácií.

Drobným problémom však môže byť to, že tieto navrhované aplikácie sa do Windows 10 dokážu po čase vrátiť. Microsoft síce už dávno avizoval, že toto správanie bude zrušené, no na základe odozvy zo strany používateľov to vyzerá tak, že automatický návrat “reklamných” aplikácií pretrváva.

Podľa hlásení k tomu, neprekvapivo, dochádza po inštalácií takzvaných veľkých aktualizácií, ktoré poznáme aj ako aktualizácie funkcií alebo aktualizácie na novšiu verziu Windows 10. Sú to proste tie aktualizácie, ktoré prichádzajú dvakrát ročne (jar, jeseň) a do systému prinášajú nové funkcie.

Práve po ich inštalácii si používatelia všimli, že v ponuke Štart im svietia niektoré z navrhovaných aplikácií, ktoré pred časom odinštalovali. Riešením tejto situácie je podľa všetkého drobný zásah v systémových registroch, kde sa toto správanie dá vypnúť.

Vypnutie automatickej inštalácie aplikácií vo Windows 10

Ak ste teda na spomínané správanie už narazili, tak by vám mohlo pomôcť zakázanie automatickej inštalácie aplikácií od Microsoftu. Spolu so systémovými aktualizáciami by sa potom už do Windows 10 nemali vrátiť žiadne nechcené aplikácie.

  • Cez ponuku Štart alebo Spustenie (Win + R) nájdeme a spustíme “regedit”.
  • Ručne alebo cez adresný riadok prejdeme na cieľové miesto:
  • Computer\HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ContentDeliveryManager
  • Nájdeme tu kľúč “SilentInstalledAppsEnabled”, ktorý ma aktuálne nastavenú hodnotu “1”.
  • Dvojklikom na tento kľúč otvoríme jeho nastavenia.
  • V políčku “Value data” vložíme hodnotu “0”. Nahradíme vlastne pôvodnú “1”.
  • Zmenu potvrdíme kliknutím na tlačidlo “OK”.
  • Hotovo.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Mohlo by zaujať